Gennemsigtighed kan måske bidrage til afskaffelse af moderne slaver i fødevarebranchen

  • 22. oktober 2018
  • Kodning og mærkning

Nyt fra Domino Systems

Der er i øjeblikket en global kampagne i gang, der belyser moderne slaveri i forskellige brancher verden over. Rapporten Global Slavery Index, som er startskuddet på den globale kampagne for at bekæmpe slaveri og menneskehandel viser, at mange fødevareproducenter ikke kender deres leverandører godt nok til at kunne vurdere om deres produktionsforhold lever op til menneskerettighedskravene.

I dette blogindlæg graves der ned i fødevareindustrien, hvor der i høj grad produceres og forarbejdes, især råvarer, under slavelignende forhold. Vi, i Domino Systems leverer mærkningssystemer til producenter verden over og ser at vores produkter kan bidrage til en del af løsningen på hvordan man kan komme moderne slaveri i fødevarebranchen til livs.

Moderne slaveri foregår i mange industrier, hvor vi som forbrugere, gerne vil købe billige produkter med en hurtig udskiftning. Rapporten belyser bl.a., at det kun kan lade sig gøre, fordi der er nogle i den anden ende der får en lav løn og får udnyttet deres arbejdskraft.

Der har før været en række tiltag for at komme emnet til livs, men nu har man mulighed for at komme endnu dybere ned, ved hjælp af kodning og digitalisering.

Ifølge seniorforsker Sine Plambech sættes der i rapporten fokus på gennemsigtighed i varer:

 

”Rapporten vil gerne have, at vi når dertil, hvor vi kan stå i Føtex eller Bilka med et produkt i hånden og så præcis se, hvor og hvordan det er blevet til - så man kan sikre sig, at det ikke er produceret af moderne slaver eller tvangsarbejdere.”

 

Det er allerede nu muligt at dette scenarie bliver til virkelighed.
Vi er nået et paradigmeskift i måden vi forbruger på. Forbrugerne vil have mere og mere adgang til data om varerne, så man har bedre mulighed for at vælge til og fra. Hvis et produkt ikke lever op til en forbrugers standard, leder de videre for at finde et produkt der gør. Internethandlen har gjort alle slags varer tilgængelige.

 

Kodning og mærkning af varer kan indeholde store mængder data, som kan blive tilgængelige for slutbrugere.

 

Øgede præferencer hos forbrugere har medvirket til, at datatilgængelighed om produkterne er blevet en nødvendighed for at kunne sælge sine produkter som fødevareproducent – forbrugerne vil have større kendskab til de produkter de køber, og det er derfor i langt højere grad blevet en salgsparameter der kun vil vokse med tiden. Eksempelvis fra at vide hvilket land en tomat kommer fra, kan man nu i nogle tilfælde, vide hvilken gård tomaten er blevet dyrket og høstet fra.

Derfor er det i langt højere grad blevet vigtigere at kunne mærke sine produkter ordentligt, så man kan spore dem tilbage til underleverandører. Det kræver kodning og mærkning af produktet og i denne kodning vil man kunne få data fra hele værdikæden, lige fra underleverandører til slutproducent. En af løsningerne på det overordnede problem kan findes ved, at slutproducenter og slutbrugere siger fra overfor leverandører, der bruger slavelignende produktionsmetoder.

Hele dette scenarie forudsætter, at der gøres en indsats, som omfatter et system for underleverandører, som digitaliserer dem. Derudover skal der en myndighed til i de pågældende lande, som løbende vedligeholder tilstanden for arbejdsforholdene.

 

Hvordan gør man i praksis?

Man skal blot bruge noget mærkningsudstyr og mærke varerne med en specifik kodning, men det kræver at selve mærkningen er tydelig og maskinlæsbar, da den skal kunne scannes gennem alle led i værdikæden.

En tydelig mærkning med adgang til data fra hele værdikæden kan bidrage til; at komme moderne slaveri til livs, branding gennem storytelling og som et salgsargument. På denne måde eliminerer man hemmeligheder ved produktet og lader købsbeslutningen være op til forbrugerens vurdering af data. Grundet det nye paradigmeskift, vægter fødevarers historie en større og større del af købsbeslutningen.

Vores produkter bidrager til fødevaregennemsigtighed. Har du brug for vedledning til hvordan du bedst får en tydelig og læsbar mærkning, hvilke data der skal indgå for at adressere moderne slaveri, så sidder vores konsulenter klar til at tage dialogen med dig. Ring på tlf.: 4710 7300 eller skriv til os på: kontakt@dominosystems.dk 

 

Vil du vide mere om emnet, kan du læse artiklen fra dr.dk: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-rapport-moderne-slaver-producerer-varer-til-vesten-milliarder

HOLD DIG OPDATERET

Modtag månedlige opdateringer på e-mail om nye industrielle standarder, produkter og blæktyper mv. 

UDFYLD OG TILMELD

Hold dig opdateret

Jeg er interesseret i:
Vi gemmer dine kontaktoplysninger med det formål at kunne sende dig nyhedsbreve, Hvis du afmelder dig, vil dine informationer blive slettet i Dynamicweb, som er vort CMS system. Læs mere i vores persondatapolitik.